بدون شک، خبرهای سیاسی بر بازار تاثیرگذار است اما خبرهای منتشر شده در مورد مسایل هستهای در روزهای اخیر نسبت به گذشته، تاثیر مثبتی به جای گذاشته است.
چنین به نظر میرسد که افزایش قیمت سهام برخی شرکتها در ماههای اخیر، ابهام درخصوص وضعیت تولید و فروش و قیمت محصولات برخی شرکتها و به طور کلی ریسک تجاری نقش بیشتری در این دوره از افت قیمتها دارد. بنابراین به بررسی ریسک خاص هر یک از گروهها و شرکتها میپردازیم.
گروه پتروشیمی
هنوز برای فعالان و حتی مسوولان بازار مشخص نیست که آیا مالیات بر صادرات شرکتهای عضو این گروه به چه شیوهای اعمال خواهد شد.از آن جا که مقدار مالیات بر صادرات بر EPS شرکتهای پتروشیمی پذیرفته شده در بورس و همچنین شرکتهای منتظر ورود به بورس تاثیر دارد سرمایهگذاران دچار سردرگمی و ابهام شدهاند.قیمت سهام شرکتهای این گروه نیز همچون سایر شرکتهای موجود در بازار در سالهای اخیر متاثر از عوامل برونزا روند کاهشی داشته است و تحمیل ابهام و ریسک بر این شرکتها باعث رکود در آنها میشود. مسوولان بازار در این خصوص حساس بوده و اطلاعرسانی لازم را انجام دادهاند اما پیشگیری نشدن این موضوع از سوی مسوولان مربوطه در وزارتخانه همچنان ابهام را تداوم بخشیده است.
معدن انگوران و گروه روی
با بررسی نمودار قیمتهای جهانی فلز سرب و روی و عملکرد وزارت صنایع و معادن در واگذاری معدن به بخش خصوصی و بازپسگیری آن نکات جالبی روشن میشود; به عبارت دیگر زمانیکه قیمت جهانی روی کمتر از 1000 دلار بود و شرکتهای این گروه توانایی جبران هزینههای عملیاتی خود را نداشتند با سخاوتمندی معدن به آنها واگذار میشود اما مشکل شرکتهای این گروه از زمانی شروع میشود که قیمت این فلز در بورس فلزات لندن ارقام سه هزار دلار را درمینوردد.
گروه سنگآهن
شرکتهای این گروه که مکلفند محصولات خود را به یک سوم قیمت جهانی به شرکتهای تولیدکنندهء فولاد بفروشند، میدانند که بالا رفتن قیمت سنگآهن ممکن است برای آنها پایان خوشی نداشته باشد و اتفاقات زنجان در سیرجان و یزد نیز تکرار شود.
گروه سیمان
گروه سیمان، از جمله قدیمیترین گروههای رنجیدهخاطر از تصمیمات این وزارتخانه است.
مشکل این گروه این است که این سیمان در کشور بیش از دو برابر قیمت فروش شرکتها معامله میشود.به عبارت دیگر سهامداران شرکتهای سیمانی باید محصول تولیدی خود را ارزانتر بفروشند اما برای مصرف سیمان خود از بازار گرانتر خریداری کنند.
اگر سرانهء مصرف سیمان هر ایرانی و از جمله سهامداران این شرکتها را 500 کیلوگرم سیمان فرض کنیم، تقریبا 300 هزار ریال تقدیم واسطههای این حوزه میشود.
گروه بانک و لیزینگ
ریسک نظارت بر نرخ سود نیز از جمله مشکلات اعمال شده بر این گروه است.
کاهش نرخ سود بر بازار سرمایه تاثیر مثبتی دارد اما اگر بازار نتواند نقدینگی سرگردان را جذب کند از یک طرف به واسطهء کاهش قیمت سهام بانکها و لیزینگها سرمایهگذاران متضرر شده و از طرف دیگر تورم، قدرت خرید آنها را کاهش میدهد